Residence in Kifisia, Athens. Tense Architecture Network

Tense Architecture Network designed this residence with an industrial aesthetic, featuring exposed concrete walls, basalt-cobble flooring and a folded steel staircase suspended by wire cables.

20140805-194206-70926145.jpg

20140805-194250-70970238.jpg

20140805-194250-70970446.jpg

20140805-194249-70969729.jpg

20140805-194250-70970004.jpg

The ground and first floors are offset from one another and dark-tinted concrete columns support the overhanging bedroom floor.
“The main volume is vigorously elevated – nearly four metres high – in order to liberate the ground floor,” architect Tilemachos Andrianopoulos told Dezeen. “The top floor’s austerity towards the public facade realises an intentional contrast to the receptivity of the ground-floor spaces, which open up completely to the garden through the sliding glass panels.”
A system of wires is strung up around the house, intended to encourage climbing plants around the building. “The industrial material character of the house is advantageously complemented by the greenery”.
A pivoting door provides the entrance and leads through to the living room and kitchen, which are divided on split levels. The steel staircase ascends towards three bedrooms on the top floor, while a concrete staircase descends to the basement.

20140805-194436-71076268.jpg

20140805-194436-71076490.jpg

Photos: Filippo Poli
Source: deezen.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s