Island Retreat By Fearon Hay Architects In Waiheke Island, New Zealand

This isn’t the first time that New Zealand has struck our attention. This peculiar family residence on Waiheke Island, New Zealand was inspired by Fearon Hay Architects and is a sustainable, self-efficient retreat, which combines the raw beauty of its environment with warm and cozy interiors. Constructed on an area of 375sqm just above Matiatia Bay, the architects took advantage of the residence’s surroundings by building individual, freestanding structures, organised around a central courtyard. As each structure serves a different function, the living, sleeping and working zones are almost equally separated. The edifice also includes a relaxing pool area and open spaces in between the structures. The initial idea was to create a camp like complex with views over the Hauraki Gulf, and it is this simplicity which dominates throughout, emphasizing the contrast between this strangely attractive and yet rather inhospitable island. Endless grass fields and far reaching views create an exclusive background, thereby challenging the architects to play with different levels and materials.

The four structures resemble rough concrete blocks, lined with sliding glass panels and aluminium screens. Sustainability is ensured through solar panels, combined with rainwater harvesting systems as well as other design solutions, which all provide the owners the opportunity to reduce their need and demand for external resources as much as possible. All of this goes to show how despite the popularity of today’s sustainable design, being able to apply simple, yet effective, eco-friendly solutions in such an area with such provocative conditions, is indeed a great success.

IMG_1691.JPG

IMG_1692.JPG

IMG_1694.JPG

IMG_1695.JPG

IMG_1696.JPG

IMG_1699.JPG

IMG_1693.JPG

The uniqueness of the residence relies not only on the intriguing scenery, but also on the contradictive interiors. Design objects and furnishings contradict the natural environment and the isolated area outdoors thereby stimulating our senses and attracting us to become a part of this cinematic landscape. Inviting lounge areas with leather finishes and linen fabrics create a remarkable sense of snugness, where open fires further empower this feeling. Warm colours and timber finishes soften the grey concrete tint, further enticing visitors and guests into the embracing and friendly environment.

In conclusion, successful projects like these always seem to beg one question, and that is why create extreme and complicated designs when the simplicity of an elegant conception speaks so thoroughly and straight to our hearts?

IMG_1697.JPG

IMG_1698.JPG

IMG_1701.JPG

IMG_1700.JPG

IMG_1702.JPG

IMG_1703.JPG

IMG_1704.JPG

IMG_1705.JPG

IMG_1706.JPG

photos © Patrick Reynolds
Source: yatzer.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s