100-years-old stable converted into holiday house. Tinos island, Greece.

The cave-like stone interior of this former stable on Tinos Island, Greece, has been renovated by architect Ioannis Exarchou to create a small holiday house.
Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_16

Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_0

Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_2

Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_11Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_1

Athens-based architect Ioannis Exarchou retained the original structure of the stable when designing Retreat in Tinos Island, plastering only the interior walls, inserting a new floor and filling gaps in the exterior stonework with mortar. Perched on the side of a hill with views to the surrounding mountains and valley below, the house’s rough, dark exterior built from local stone blends in with the landscape. “My main objective was to retain and preserve the cavernous unique feeling of the space,” architect Ioannis Exarchou told Dezeen. “The design’s objective was to create a summer retreat for two with a minimum cost.”

Large stones and thick tree branches are set into the house’s ceiling while the walls are covered with a smooth, white plaster. The floor has been covered over with coloured concrete. The main entrance next to the front courtyard leads into a small hallway with wooden storage cupboards. A set of stairs leads down into the combined bedroom and living room, with a small window at the base of the bed offering views out over the courtyard.



Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_8 Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_7 Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_6 Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_5 Retreat-in-Tinos-Island-by-Ioannis-Exarchou_dezeen_468_4
A rough concrete benchtop with a sink for food preparation was built by the architect and installed into the rear of the kitchen space. A wooden bench with matching low stools is positioned against the opposite wall.

“These traditional stone-made buildings offer a great lesson in architecture, they have a unique human scale and they integrate into the landscape with a low impact to the environment,” the architect added.

 

Source: Dezeen

Photography: Sylvia Diamantopoulos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s