DEFINE HORIZONTALLY. LEE HOUSE by STUDIO MK27

20140628-000735-455614.jpg

In the region of Porto Feliz, San Paulo, Lee House is a stunningly beautiful luxury residence designed by the practice of Studio MK27 under the leadership of the award winning architect Marcio Kogan, internationally recognized as the most impressive contemporary architect in his native Brazil and Eduardo Glycerio.

20140628-001056-656250.jpg

A generous 900 sq.m interior on an outstanding verdant site of 9.000 sq.m. Lee House is a single horizontal structure, broken by the centrally positioned open plan living space which separates the entrance and service areas from the private and leisure facilities. A minimal material palette has been used in the construction of Lee House, concrete, wood and glass in a number of configurations. The sliding transparencies behind wooden screens offer the option of an open pavilion leading onto the terrace, pool and deck area or during the heat of the midday sun, the sliding screens may be closed, still permitting an essential element of cross ventilation in the living space. Each of the four bedrooms have recessed windows and shutters, each one opening up onto an open verandah.

20140628-001250-770935.jpg

20140628-001251-771163.jpg

20140628-001250-770845.jpg

20140628-001250-770724.jpg

20140628-001251-771089.jpg

20140628-001251-771293.jpg

20140628-001251-771006.jpg

The interior design is the work of Diana Radomysler and ensures every comfort through his customised furniture, a fusion of contemporary with the warmth of Brazilian colour. A fully equipped spa and gym which opens out onto a private courtyard and hot tub adds a further touch of luxury to this enviable residence. The landscaped garden has been incorporated into the natural lush tropical environment with indigenous plants and trees, adding a final touch to this startling property

20140628-001420-860230.jpg

20140628-001420-860140.jpg

20140628-001420-860306.jpg

20140628-001420-860022.jpg

20140628-001420-860384.jpg

From the architect: With the façade radically horizontal, the Lee House is organized in a single volume ground-floor site. All of the rooms therefore, establish a strong relationship with the external, opening out to the garden. The spatial continuity with the living room is larger: all of the windows are recessed creating an extension of the external space, with a large veranda. The living room then prolongs the pool deck and crosses to the other side of the lot.

These solutions are fit for the climate, the interior of the State of São Paulo, in the Brazilian southeast, which has elevated temperatures almost every day of the year. Strategies of traditional ambiental comfort of vernacular architecture and even Brazilian modern was used. The living room has cross-ventilation, which greatly lowers the internal temperature and the other rooms are protected by wooden muxarabis panels placed on sliding doors which filter the Sun without removing the ventilation.

The front veranda is delimited by a foyer in the façade revealing two wooden boxes divided by the social area. The kitchen opens to the living room, encrusted in one of the boxes that hold the utility areas. The bar opens out to the social area and is contained in the box that holds the bedroom as well. At the end of the corridor of the bedrooms, which can also be accessed from the outside of the house, there is a spa delimited by external walls and composed by a gym room, a sauna and a small outdoor pool encircled by the deck.

 

source: delood, studio mk27, archdaily

photos: FG+SG-FERNANDO GUERRA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s