Hotel Hotel, who said recycling is not fancy?

As we’ve seen this week in archdaily, and in most of the major architecture sites, architecture and design can be created from anything. Who said that fancy interiors can be created only from expensive materials? The March Studio in Canberra, Australia created a hotel, mall and residential building interiors, all by reclaimed materials. The result? one of the most innovative, spectacular, fresh and eco-friendly interior enviroments we have ever seen. A purely sustainable project, by all means. Zero trush. No wasted resources. As you can see from the photos, there has been used a variety of materials: wood planks, timber pallets, old tiles, blocks of cement etc, but the most impressive of it all in the lobby of the Hotel Hotel, entirely composed by the wooden planks, all cut, measured, placed and fixed one by one.

Image

 

From Archdaily: “Located in NewActon, a diverse new precinct in Canberra, Nishi Commercial is a major new development housing government departments, private offices, a cinema and cafes. The lobby, designed by March Studio, projects a unique identity through thousands of lengths of repurposed timber, blurring boundaries while directing views and movement. A grand stair – the stage for performances as much as idle procrastination – leads up to the HotelHotel lobby and bar. In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration. Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces. Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls.”

Image

“The stair links Nishi Commercial to Nishi Residential, a multi-storey apartment building, housing 2 floors of hotel rooms, wrapped around a central courtyard and light well. The ground floor contains HotelHotel’s lobby, reception, concierge and bar, as well as retail and hospitality tenancies. On the ground floor of the boutique hotel, March Studio was engaged to create spaces which encouraged residents, guests and visitors to linger in what can oen be a transient space.”

 

Image

“The walls in the hotel lobby – and the seating, the benches, the counters – are an attempt to bring the handmade into the rigorous, polished building around it. Materials – custom gluelam timber, precast concrete beams – are allowed to sit, unadorned, stacked in a simple manner, overlapping, their joints overrunning and poking out. The singular system – the same for both materials – is stretched where needed, opened where useful, broken where forced. A large space is enveloped in this manner and then diffused, variegated by operations within these rules, to allow for spaces which have their own character. Doors that are part opening, part display, continue this language in apparently weightless steel. This steel is picked up to lighten the bar, where stacked concrete props up sleek steel, which weaves into and halts the flow of suspended timber bursting up the stairs from the commercial lobby. Above the seating in front of the bar, large holes have been punched into the concrete slab capping the space. These portholes allow glimpses into the courtyard above and natural light to enter the space.”

 

 

ImageImage

 

The main entrance to Nishi Residential, opposite the linking stair, was also part of March Studio’s brief. Outside is a canopy which shrugs off its weight with flowing timber recalling the Commercial Lobby. The entrance airlock is lined on two walls and ceiling with what could be steel punchcards for an ancient mainframe. Filling the gaps punched in these steel sandwich panels are amber marbles, thick glass which filters the light and warms the space. The directionality of the commercial lobby is mirrored here, in the lines of punched holes on wall and ceiling, which scatter across the rear wall and flow into the stacked timber of the HotelHotel library.Image

“Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces,” said March Studio in a statement. “Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls.”

ImageImageImage

The lengths are supported by steel rods that run from the ceiling to the ground floor, while sparser clusters of timber-covered steel rods line the front of the entrance. Each tread of the staircase is made up of three different types of glue-laminated timber profiles. “In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration,” said the studio. Longer lengths of timber profiles protrude from the middle of the staircase to create an illuminated central balustrade. The staircase leads up to the hotel lobby and bar, which occupies two floors of the building. Here, chunky lengths of concrete and timber create bulky pieces of furniture, while decorative lighting fixtures hang from the ceiling and circular skylights bring in daylight from overhead.

 

Image

Diagram of the timber pieces.

 

Image

 

 

Facade section

 

Image

 

Staircase section

 

 

Architects: March Studio
Location: 25 Edinburgh Avenue, Canberra ACT 2601, Australia
Design Team: Rodney Eggleston, Sam Rice, Julian Canterbury, Jack Crocker, Jono Ware, Haslett Grounds, Patrick Macasaet

 

 

Sources: archdaily.com, dezeen.com

Photos: John Gollings, Courtesy of March Studio, Rodney Eggleston

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s